mobil alkalmazás fejlesztés 1

Mobil alkalmazás készítése

 

A mobil alkalmazás fejlesztés igénye

Talán nem árulok el vele meglepőt, hogy egyre szélesebb körben terjed az igény a mobil applikációk kapcsán. Egyrészt létezik egy elvárás a felhasználó felől, hogyha példának okáért pizzát szeretne rendelni a telefonjáról, ne a böngészőn keresztül kelljen a honlap megfelelő funkcióival szerencsétlenkednie, hanem legyen elérhető egy olyan mobil alkalmazás fejlesztés a szolgáltató részéről, amivel könnyen boldogulhat. Van már appja étteremnek, extraneteknek, cégeknek, és persze számtalan játéknak is. A felhasználói oldal igénye pedig átitatta az üzleti igényeket is. Egy cég, főként, ha szolgáltatóiparban van jelen, tetszik vagy sem, el kell köteleződjön a saját mobil alkalmazás fejlesztés mellett. Emellett azonban megjelentek egyéb igények is, mégpedig az, hogy ezek kialakítása rugalmasa és egyedi legyen. Szóval mi is kell ahhoz, hogy a mai mobil fejlesztés trendeknek megfelelő applikációnk legyen?

Mobile Gadget Phone Smartphone Application Apps
Mobile Gadget Phone Smartphone Application Apps

Mobil alkalmazás fejlesztés korábban

Egy tíz évvel ezelőtt, amikor épp csak megjelenni látszottak az okos telefonok piacán az ilyen olyan alkalmazások, a mobil alkalmazás készítése még merőben gyerek cipőben járt. Összeverbuváltak egy csapat fejlesztőt, akik aztán kódolás, programozás árán összehoztak egy applikációt, amit aztán még optimalizálhattak különböző operációs rendszerekre. Aztán egyre inkább kialakultak azok a sablonok és patentek, amire a felhasználók leginkább reagáltak, és amit gyakorlatilag ma is keresünk egy mobil alkalmazás fejlesztés termékénél. A lényeg, hogy a cégek nem csak felismerték, hogy az okos telefonokon keresztül másféle megjelenést szükséges létrehozni, hanem ráébredtek arra is, hogy az ügyfelek egyre növekvő hányada bizony telefonon keresztül éri el a honlapjaikat, így a mobil alkalmazás fejlesztés egy kikerülhetetlen befektetés. Ez a kezdeti időszakban annyit jelentett, hogy A nagyobb cégek saját csapatuknak adták ki a feladatot, vagy, ahogy a kisebbek, egy külsős, erre specializálódott vállalkozást bíztak meg a mobil alkalmazás fejlesztés minden apró cseprő feladatával. Ez mindenesetre költséges, de megtérülő mulatságként indult. Egyre többen tették fel a kérdést, mennyibe kerül egy mobil alkalmazás? Ez pedig oda vezetett, hogy a nagy keresettség sokakat vonzott ehhez a szakmához is, hiszen jó pénzt lehetett csinálni belőle.

Mobil alkalmazás fejlesztés manapság

Miután kialakultak a mobil alkalmazás fejlesztés standardjai és elvárásai, egy idő után már nem is az volt a kérdés, hogy kinek van, vagy nincs applikációja, hanem kinek milyen jó applikációja van? A mennyiségi igény még mindig fennáll, hiszen minden magára valamit is adó cég rendelkezik applikációval. De a piacvezetők már élményszerű szolgáltatásaikkal akarnak kitűnni, és ezért tartják fenn a programozói, fejlesztői gárdát illetve külsős megbízásokat. A mennyiségi munkát elkezdte felváltani a minőségi munka. Ez persze nem jelenti, hogy valamilyen kategóriában minden mobil alkalmazás fejlesztés díjat akar nyerni. Pont az igény alapvető válása azzal jár, hogy a mennyiségi munka ugyanúgy létezik. Csak már nem feltétlenül programozók csinálják. Ugyanis a piac ráébredt, hogy olyan mobil alkalmazás fejlesztés ár nincs, ami csak a minimális elvárásokat teljesítve olcsó marad. Ha fejlesztő kell hozzá, ott már eleve ki kell fizetni a munkadíjat. Persze a programozók se ma jöttek le a falvédőről. Mivel kialakultak az elvárt sablonok, variálható, egyedivé tehető elemek, amikből egy egy applikáció felépül, maga a program helyett építő felületeket kezdtek létrehozni. Ezeket kezdetben nem lehetett tökéletesen használni és az ember nem úszta meg némi JAVA ismeret nélkül. Viszont manapság a mobil alkalmazás fejlesztés akár ingyen is megvalósítható egy egy ilyen honlapon keresztül.

app-application-business-416688

Csináld magad mobil alkalmazás fejlesztés

Gyakorlatban a dolog úgy néz ki, hogy én, a laikus, programozói ismeretekben nem járatos felhasználó, felkeresek egy ilyen mobil alkalmazás fejlesztés honlapot. Regisztráció után megadott elemeket és sablonokat tudok frissíteni, kombinálni, saját cégem dizájnja és színei alapján testre szabni. Egy web áruház, vagy ételrendelés applikáció esetén ez tökéletesen elég is, hiszen ezek a funkciók elég széles körben elterjedtek és már mi is tudjuk, mit várunk el, hogyan szeretnénk, hogy ez kinézzen. Egy egyszerű drag and drop felület használatával tudjuk a mobil alkalmazás fejlesztés első lépéseit megtenni. Ha késznek nyilvánítjuk az applikációt, tudjuk azt publikálni is. Itt általában pár napot várnunk kell, amíg maga a szolgáltatónk elfogadja a programot. Általában minden ilyen jellegű honlap fenntart egy ehhez hasonló „szűrő” lépést, hogy biztosak lehessenek benne, az ő rendszerükből kikerülő minden program legális. Azt a terhet viszont leveszik a vállunkról, hogy mind Android, mind IOS operációs rendszerre lefejlesszék az alkalmazást, ezt megteszik ők helyettünk a publikálás után. Innen megint várnunk kell, ugyanis a Google és az Apple is egy-két hetet eltart, amíg ellenőrzi az új alkalmazást és az végre kikerül az áruházba. Onnantól kezdve viszont az applikáció nyilvános és bárki letöltheti.