Kutya kong: eszik vagy rágják?

Mi az a kong?

Először egy sétáltatás alkalmával láttam egy másik kutyánál. Van a közelünkben egy mező, ahova sokan járnak futtatni a kutyáikat, ott szokott a mi rottweilerünk is összeakadni a jól ismert játszópajtásaival. Egy ilyen alkalommal láttam először az egyik gazdánál kongot. Rögtön rákérdeztem, mi az, mert még sose láttam ilyet és elég jellegzetes formája van. Mondta, hogy ez afféle rágóka, amibe kaját is lehet tölteni. Hát ezt őszintén szólva nem teljesen értettem. Az meg mire jó? Mosolygott egyet, aztán elkezdte mesélni, hogy neki mennyit segített ez az újhullámos őrület, amióta berendelt fél tucatot a Petnet honlapján. Ezzel bevallom, még annyira nem győzött meg, mert a kutyásokat mindig be akarják palizni valamilyen újabb őrületbe, hogy lelkesen megvegyenek egy tonnányi felesleges dolgot. Viszont amikor közölte, hogy ez a rágóka már fél éve náluk van, leesett az állam. Jó persze, voltak rajta fognyomok, de az én Csokoládém maximum egy hónapig dolgozik egy ilyenen, aztán seperhetem össze a gumi darabkáit a kertből.

3059800422_015f4c45c4_b

A töltött kong receptje

Amikor nekiálltam irodalmazni a kongot, legtöbbször házi receptekbe futottam bele. Ettől erősen elbizonytalanodtam: most komolyan külön álljak le még a kutyának is főzni? Bevallom, mi egy tradicionális hozzáállást vallunk. Van otthon állateledel, de ha akad maradék, akkor a kutya maradékot eszik. Nem engedem a gyerekeknek – és a férjemnek se – hogy kunyiztassák, bár sutyiban biztos vagyok benne, hogy megteszik. Meg persze csokoládét és olyat, ami egyértelműen káros az egészségének, nem adunk neki. De ha marad egy kis paprikás, az bizony megy a tányérjába.

Hálaégnek hamar felfedeztem, hogy a kongot szimpla kutyatáp is megtöltheti, nem kell ahhoz feltétlenül ilyen bonyolult és időigényes eljárás. Elég nekem a két gyerek, akik mindig mindent válogatnak. Magamtól talán nem vettem volna meg, de a férjemnek nagyon tetszett a dolog, meg annyira nem is drága és ő szokott a Petnet webáruházából rendelni – az ő felhasználóján már kedvezményünk is van. Úgyhogy a petnet szállítás pár napon belül meghozta a kongokat.

Először odaadtuk Csokinak az egyiket üresen, mert ahogy bontottuk ki, már ott volt, nagyon érdeklődött, mert pontosan tudja, hogy a kutyatáp játékkal, rágókával jön néha. Rágicsálta kicsit, de nem jobban, mint egy tömör gumilabdát. Addig én a többit megtöltöttem szárazeledellel, és betettem a fagyasztóba, ahogy azt online láttam.

A kong rafinériája

A rottweilernek XXL-es méretet javasolt a leírás, mi vettünk XL-eset is, gondolván, hogy még fiatal a kutyánk. Nem mondom, hogy hiba volt, de azokat aztán tovább is ajándékoztuk később, mert fért hozzá rendesen a lukhoz és alig jött ki kaja. Akkor meg elunta. Viszont a nagyobbakkal egy órát is el tudott tölteni magában, ami kifejezetten szokatlan csokinál. Elvolt szépen a sarokban és rágicsált. Persze ehhez kellett, hogy az első hónapokban sokat játsszunk vele, dobáltuk a kongot, visszahozta, kergetőzés, miegymás. Bevallom, akkor még olyan nagy csodát nem láttam benne, csak tetszett a koncepció, hogy „megdolgoztatjuk” a kajájáért. Bárki, akinek volt már energikus junior kutyája, tudja, hogy nem nagyon kell őket dolgoztatni, de mindenesetre lekötötte az energiáit és ez jó volt.

A férjem jegyezte meg két hónap után meglepetten, hogy már hetek óta nem rágott meg semmit a ház körül. És tényleg. Nem kellett nyelet cserélnem egyik kerti szerszámon sem, békén hagyta a csúszdát is. Viszont az egyik kong a harmadik hónap végére bemondta az unalmast. Na, azért egy rottweiler állkapocs, mégiscsak rottweiler állkapocs. Sebaj, utánrendeltünk a www.petnet.hu weboldalról, ami annyiból jól jött ki, hogy kapásból két XXL-essel gezdagodtunk. Én így pár naponta kiporcióztam az adagjait, ő meg rászokott, hogy a rágókából szerzi meg magának a falatokat.

Amire nem is számítottam, mégis örömmel tapasztaltuk, azt a szomszédom révén tudtam meg egészen véletlenül. Megbeszéltük, hogy a kerítést hogyan szeretnénk javíttatni, és aztán persze minden mást is megbeszéltünk, süteményreceptektől az üzemanyagárakig. Akkor kérdezte, hogy bezárjuk-e a kutyát nap közben a házba, vagy hol van, mert mostanában nem hallja nap közben ugatni. Pedig anno elég sokat vonyított szegénykém egymagában, a felnőtté érésnek meg vannak a maga nehézségei kutyáéknál is. Így tudtam meg, hogy nap közben is elvan a konggal annyira, hogy nem zavarja már az egyedüllét.

180426-F-ME052-005

Kong tippek

Közben összeakadtunk azzal a kutyás párral a réten, akiknél először láttuk a kongot, őket zaklattam mindenféle tippekért. Mondta, hogy ők néha főznek a kutyának, de leginkább a kong töltőkajákat használják, az eleve erre van kitalálva. Szerencsére ezt is kapni a petnet áruházban, úgyhogy a következő havi rendelésünkkel ezt is leteszteltük. Én úgy tapasztaltam, hogy vegyítve a legjobb használni. A szokott száraztáppal töltöm és, amikor kiveszem Csokinak a fagyasztóból, a nyílást utántöltöm egy kicsit ezzel a töltőkajával. Ez így ad neki némi motivációt, hogy elkezdje a hadműveletet, de a kaja nagyja a szokott száraztáp.